Honger

Volgens armoede- en leeflooncijfers zou naar schatting wel een kwart van de kinderen met honger op school zitten. 

En door de energiecrisis en de hoge voedselprijzen is het probleem alleen maar groter geworden. 

Op basis van de voorhanden zijnde gegevens schatten we het probleem van de pover gevulde brooddozen op 2 à 3 % van het aantal leerlingen per school. Van de naar schatting 25.000 kleuters en lagereschoolkinderen in regio Brussel – Leuven – Mechelen, gaat het dus over minstens 750 (!) kinderen. 

In heel België leeft ongeveer één kind op tien in extreme armoede. Eén op de drie kinderen in armoede krijgt geen, onvoldoende of slecht eten mee naar school. Dat blijkt uit cijfers die de kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano vrijgaf naar aanleiding van hun Week tegen Kinderarmoede in oktober 2022:

(https://www.pelicano.be/nl/actua/week-tegen-kinderarmoede-2022/ )

Soms zit er niets in de brooddozen, soms chips, restjes gefrituurd eten, een koud stuk pizza, een paar cocktailworstjes of een energiedrankje.

Er zijn vandaag nog geen precieze cijfers over de problematiek van de ‘lege brooddozen’ in Vlaanderen. De lege brooddozen doken het afgelopen jaar met de regelmaat van de klok op in de media. Het Vlaams Instituut Gezond Leven VZW en de onderzoeksgroep Consumentengedrag van de Universiteit Gent gaan, in opdracht van Vlaams minister voor Volksgezondheid Hilde Crevits, onderzoeken hoeveel Vlaamse kinderen uit het basis- en secundair onderwijs met een lege brooddoos naar school komen en welke geschikte oplossingen er mogelijk zijn voor deze problematiek. Vlaams minister Hilde Crevits maakt 150.000 euro vrij om te onderzoeken wat er in de brooddozen van leerlingen uit basis- en secundaire scholen zit.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x